21.09.2020 Міжнародний день миру

21 вересня – Міжнародний день миру 

21 вересня – Міжнародний день миру

Мир на землі – це затишок і тиша,
Це сміх дитячий і душі політ,
Коли поет чарівні вірші пише
Про незвичайний, дивовижний світ.

Мир на землі – це росяні світанки,
Краса і творчість, пісня у гаях.
Мир на землі – це вечори і ранки
Із радістю і щастям у серцях.

Мир на землі – це дім і мама, й тато,
Й любові стільки – просто через край!
Це та земля, де щастя є багато
І в кожній хаті – хліба коровай.

Це та земля, де сміх і пісня лине,
А діти йдуть до школи знов і знов.
Й ніколи у боях ніхто не гине,
Бо там господар – щастя і любов.
Надія Красоткіна

 

   У сучасному світі мир – це найбільша цінність та мрія, коли люди живуть дружно та спокійно, земля не здригається від страшних вибухів, не ллються сльози горя та втрат. Адже, нестабільність, страх та насилля – не просто лякають та знищують, а й не дають можливості розвиватися країнам, державам, народам…

    Цей день присвячений ідеалам миру як у відносинах усередині держав, так і у відносинах між усіма державами, народами, покликаний змусити всіх не тільки задуматись, але й зробити щось заради спокою на Землі.

   Міжнародний день миру встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 30 листопада 1982 р. і відзначався щороку в кожен третій вівторок вересня. Згодом резолюцією №55/282 від 7 вересня 2001 р. Асамблея ухвалила, що починаючи з 2002 р. Міжнародний день миру буде щорічно відзначатися 21 вересня.

   Асамблея заявила, що День миру відзначатиметься як день глобального припинення вогню і відмовлення від насильства, запропонувавши всім державам і народам дотримувати припинення воєнних дій протягом цього дня. В якості емблеми використовують зображення білого голуба з оливковою гілкою. Її творцем є Пабло Пікассо. Вперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 р.

   В Україні День миру встановлений Указом Президента України №100 від 5 лютого 2002 р. і відзначається щорічно також 21 вересня.

 Цього дня у навчальних групах проведено наступні заходи:

  • години спілкування: «Україна бажає миру», «Мир на землі – це щастя і любов», «Хай буде мир віднині і довіку!», «Хай буде мир й замовкнуть війни злі», «Лист про мир»;
  • виховні години на теми: «Білий голубе миру не забуть про Україну», «День миру», «Безцінне слово – Мир, страшне слово – війна».