28 жовтня

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників

Щороку 28 жовтня Україна відзначає день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Друга світова війна принесла з собою таку безліч трагедій, віроломства і зруйнованих доль, що до цих пір все людство із сумом і гіркотою згадує про ті далекі події, які торкнулися практично всіх на нашій спільній землі. Є суд історії. Вже майже досконально вивчені всі масштаби цієї згубної війни. Її причини та наслідки. Це була важка перемога. Важко навіть уявити те, що відчували наші батьки і діди, матері і бабусі, на очах яких відбувався весь жах однієї з найкривавіших воєн на нашій планеті. Не можна описати словами, але ми і не маємо права забути те, що розповідали нам свідки, які так чи інакше брали участь в цьому. І ми говоримо: «Ніхто не забутий!», «Ніщо не забуте!». Будемо пам’ятати і навчимо своїх нащадків!

День визволення України від фашистських загарбників відзначається 28-го жовтня. Це був кульмінаційний результат ряду наступальних операцій, найбільш значимі з яких: Донбаська – з 13-го серпня по 22-е вересня 1943-го року, Корсунь-Шевченківська операція – з 24-го грудня 1943-го по 17-е лютого 1944-го року, Львівсько-Сандомирська – з 13-го липня по 29-е серпня 1944-го року і заключна – Східно-Карпатська операція, яка була розпочата військами і з’єднаннями радянської армії з 8-го вересня 1944-го року і призвела до остаточного звільнення міста Ужгорода 27.10.1944 року та вигнання останніх гітлерівських загарбників з найзахіднішого регіону теперішньої України – Закарпаття, 28-го жовтня 1944-го року.

Будемо пам’ятати і не забувати! У цей День ми приєднуємося до вшанування всіх, хто забезпечив це звільнення! Добра пам’ять про вас завжди буде жити в наших серцях.

З Днем визволення України!