02 листопада

02 листопада. Учні училища вшанували пам’ять жертв «Різанини в Батурині» загальнодержавною хвилиною мовчання о 12:00. У навчальних групах протягом дня відбулися виховні години на дану тематику.

02 листопада. Учні училища вшанували пам’ять жертв «Різанини в Батурині» загальнодержавною хвилиною мовчання о 12:00. У навчальних групах протягом дня відбулися виховні години на дану тематику.

Нагадаємо, у цей день виповнюється 310 років Батуринської трагедії – каральних дій, під час яких московські війська під командуванням Олександра Меншикова захопили і знищили столицю гетьмана Мазепи Батурин і його мешканців.

У ході подій 2 листопада 1708 року були вирізані усі мешканці міста, незалежно від віку та статі. За різними оцінками загинуло від 11 до 15 тисяч батуринців. В історію України ці події увійшли під назвою «Різанина в Батурині». Саме місто було пограбоване, в тому числі і православні храми, а потім, за наказом Меншикова, було спалене, а церкви знищені.

Такою жорстокою була помста московського царя Петра І українському гетьману Мазепі за його зраду у війні зі шведами. Як відомо, під час Північної війни гетьман України Іван Мазепа пристав на бік шведського короля Карла ХІІ. Вирушивши на з’єднання зі шведами, Мазепа залишив для оборони Батурина близько 8 тисяч вояків на чолі з полковником Дмитром Чечелем та гарматним осавулом Фрідріхом Кенігсеком. Вони отримали чіткий наказ гетьмана: московитів до міста не пускати. І цьому наказу старшини залишалися вірними до кінця.

Взяти штурмом гетьманську столицю війська Меншикова не змогли. Тоді московити вдалися до погроз: мовляв, якщо не здастеся, сувора царська кара ляже на ваші сім’ї. Та й ці погрози не злякали оборонців Батурина. Однак, знайшовся зрадник – сотник Іван Ніс вказав осадникам на потаємні ходи під мурами, які вели в місто.

Через ті проходи і вдерлися московські війська всередину міста, почали вуличні бої та жорстоку різанину. Солдати Меншикова не жаліли нікого: ні дітей, ні жінок, ні старих людей. Різанина тривала два дні. Взятих у полон козаків після катувань страчували і пускали їх тіла на плотах вниз по річці Сейм для залякування населення. Захопленого у бою організатора оборони Дмитра Чечеля привезли до Глухова і колесували перед Петром І.

https://1plus1.ua/1plus1video/snidanok-z-1plus1/23-sezon/210-vypusk-za-2-noyabrya-2018-goda-zhorstoka-pomsta-za-zradu-sogodni-vipovnyuetsya-310-rokiv-baturinskij-tragediyi

читати більше

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B4%D1%96%D1%8F

джерело: ukrinform.ua,  uk.wikipedia.org, tsn.ua