21-25 квітня

21-25 квітня. Заступником директора з виховної роботи проведено короткий інформаційно-роз’яснювальний курс лекцій на тему «Торгівля людьми: зі мною такого не станеться».

21-25 квітня. Заступником директора з виховної роботи проведено короткий інформаційно-роз’яснювальний курс лекцій на тему «Торгівля людьми: зі мною такого не станеться».

Враховуючи сучасний економічний стан країни, бажання громадян, у тому числі молоді, заробити «швидких грошей» чи знайти краще життя за кордоном, тема торгівлі людьми займає третє місце у світі після торгівлі зброєю та наркотиків.     

«Торгівля людьми» – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи.

Під час лекцій зосереджено увагу на основних причинах торгівлі людьми та видах експлуатації: сексуальна; примусова праця; примусове надання послуг; рабство чи підневільний стан; залучення до боргової кабали; вилучення органів (т.з. «чорні трансплантологи») та проведення дослідів над людьми; усиновлення (удочеріння) з метою наживи; примусова вагітність; втягнення у злочинну діяльність; використання у збройних конфліктах; тощо.

Наголос також зроблено на вербуванні (одна з основних стадій процесу торгівлі людьми), тобто досягненні домовленості шляхом безпосереднього наймання, тобто запрошення і набору добровольців ніби для участі у певній діяльності – наприклад, працевлаштування за кордоном.

Під час лекцій учням демонструвався відеоролик «Українці у якості наркокур’єрів. Виклики сьогодення».