15 березня

Цього року виповнюється 78 років з дня проголошення Карпатської України 1938-1939рр. – доленосної події усього українського народу.

 

“І все ж перед Богом схиляю я коліна
за те, що Вкраїна Карпатська була,
що є на планеті Карпатська Вкраїна, –
любім її, браття, вона ще мала.” 

Петро Скунць “Карпатська Вкраїна”

Цього року виповнюється 78 років з дня проголошення Карпатської України 1938-1939рр. – доленосної події усього українського народу.

Невеликому Закарпатському краю судилось відіграти вагому роль в історії українського державотворення. Навіть короткотривале існування цієї держави стало символом національних прагнень всього українського народу. Адже певні події, а також вчинки окремих людей можуть переважити навіть наступ багаточисельної армії і вдихнути нове життя в національну ідею. Таким видається постання Карпатської України, яка заявила на весь світ про наміри українців жити у самостійній соборній державі.

З нагоди події в училищі проведено ряд заходів. Зокрема, провідним бібліотекарем училища Зінаїдою Мусієнко створено віртуальну виставку «Карпатська Україна – велич і трагедія», ознайомитися з якою можна за посиланням.

Голова Учнівської ради училища Василь Бомбушкар долучився до загальноміських заходів з покладання квітів до пам’ятника Президента Карпатської України, Героя України Августина Волошина.

Також у цей день учні груп кухар, кондитер №1, 2, 3, ІІ курс разом з заступником директора з ВР Є. Кучерявим провели годину-бесіду на тему «Історія Карпатської України – історія боротьби українського народу за незалежність».

Мета уроку – пригадати історичні відомості, пов’язані з героїчним минулим нашого краю, виховувати глибоку повагу до захисників української незалежності. Учні назвали передумови створення та основні історичні віхи існування Карпатської України, зосередили увагу на доленосному рішенні першого (та єдиного) засідання Сойму Карпатської України (м. Хуст, 15.03.1939р.). Саме тоді Карпатську Україну було проголошено незалежною державою, республікою з президентом на чолі; державною мовою визнано українську мову; затверджено синьо-жовтий прапор, герб тризуб і державний гімн «Ще не вмерла Україна». Сойм одноголосно обрав Августина Волошина президентом Карпатської України.

Під час уроку учні також переглянули відео-лекторій «Карпатська Україна. Альтернативні уроки історії» https://www.youtube.com/watch?v=rymYE9K3eJY